Posted on

BESLUITEN EN BESLISSEN

In deze uitzonderlijke tijden een tussentijdse stand van zaken. In deze voor de mensheid ongeziene situatie kan er niet goed genoeg gecommuniceerd worden. Gouverneur Cuomo van de zwaar getroffen staat New York is het lichtend voorbeeld.

Hij verstaat de kunst van de communicatie.

Het is van groot belang de spelregels in acht te nemen ivm de twee eenvoudige maar belangrijke en onderscheidenlijke principes in een crisis met mogelijk gevolgen van bijbelse proporties, namelijk de besluiten en de beslissingen.Een besluit is het gevolg van een analyse na grondig onderzoek neergelegd door wetenschappers experts. (Bij Covid 19 hypothesen zijn het vooral hypothesen onderhevig aan het voortschrijdend inzicht.)  Deze besluiten zijn intussen door iedereen meer dan begrepen.

De beslissing om dit besluit al of niet op te volgen is aan de politici, verkozenen des volks.

Het is zorgelijk en hoogst verwarrend dat het nu overkomt alsof de experten de beslissingen nemen, door publiekelijk druk uit te oefenen op de politici. Ondertussen worden de schrijnende dagelijkse sterftecijfers in de woonzorgcentra bijna als een “fait divers”  medegedeeld, waarbij  men nog steeds niet weet in welke mate de ziekenhuisopnames het gevolg zijn van de catastrofe in deze woonzorgcentra. (Hier werd de bal niet misgeslagen, neen, de bal werd gewoon niet gezien.)

Deze ziekenhuisopnames zullen nochtans  bepalend zijn voor het heropenen van o.m. de winkels (voor velen een levenswerk en in Nederland nooit gesloten) om ze van de ondergang te vrijwaren. De bevolking heeft dringend nood aan een coherent beleid, waarbij elke partij zijn plaats kent.

Ondertussen komt de vrijgave van de duivensport zijnde geen fysieke groepssport al wat nadrukkelijker in beeld in de media.

Alleszins komt het er nu op aan – nu we groen licht blijken te krijgen -ons optimaal te beschermen.

Daar komen soms ook ongemakken van. Door de hygiënemaatregelen kan de huid na weken frequente overbelasting uitdrogen en beschadigen. Dermatologen stellen steeds meer afwijkingen vast gerelateerd aan het frequent wassen van de handen of de huid van het aangezicht tgv het dragen van een masker gedurende ganse dagen.

 

 

 

Comed biedt daarom ook persoonlijke beschermingsuitrusting aan.

 

 

 

 

 

 

Aangezicht beschermende maskers van plexiglas (25 euro).

 

De Alcogel van apotheek Jorissen bevat extra Panthenol om de huid te beschermen en deze gevolgen te voorkomen. We raden aan om het gezicht eveneens te beschermen.

Bovendien kan u de huid extra voeden door Comed Crème (uiercreme) te smeren.

VRAAG RAAD AAN UW APOTHEKER

 

Apr. Jean-Louis Jorissen