Posted on

Corona Quo vadis

 

 

 

 

 

 

 

Willem en Jean-louis ondervonden op de drukbezochte beurs in Houten alsnog geen Coronavirus effect.

 

Tijdens mijn studententijd 50 jaar geleden baatte ik het café “de Pille” uit aan de Ottergemse steenweg in Gent. Telkens er een nieuwe kelner in dienst trad, vroeg ik hem een glas water uit de spoelbak. Als hij het me aanbood vroeg ik het uit te drinken. Natuurlijk heeft geen enkele dit ooit willen doen. Het ging om het begrip hygiëne. Wij beseffen niet hoeveel risico op besmetting via glazen en tassen, een intens bezochte horecazaak inhoudt in deze Corona tijden. Het vaak stilstaand koud water in de spoelbak is beladen met biologische resten van vorige gebruikers.

In een mosselrestaurant kijk ik steeds of er schuim op het bier staat. Indien niet zo, komt dat van het vet op de mond en handen van de klanten dat door een koele spoeling gewoon blijft plakken voor de volgende gebruiker, met als bewijs geen mooie schuimkraag.

Evenementen zoals carnaval, grote bijeenkomsten in skigebieden of feesten na een grote voetbalmatch, waar de glazen snel opnieuw gebruikt worden, waren goed traceerbare Coronahaarden. Een tip bij het heropenen van de horeca: glazen en tassen moeten steevast mee in de hete afwasmachine. Hetzij de Starbucks formule met kartonnen wegwerpbekers, drank uit het flesje, je eigen glas meebrengen etc…

Het grote probleem is de biofilm waarmee micro-organismen hardnekkig vastkleven aan waterresistente oppervlakken en daardoor een 100- voudige concentratie ontsmettingsmiddel vergen. Zo een biofilm kan evenwel in 10 minuten opgelost worden door Comed Clean Foam: een tas (+/_ 200cc) op een spoelbak. https://comed.be/product/clean-foam/

Corona beheerst ons leven quasi elke minuut en iedereen hoopt in mei wat meer bewegingsruimte te krijgen. We zullen waarschijnlijk snel terug ons ritme vinden, weliswaar gelouterd door heel wat levenslessen….

Er zijn nu ook bewijzen dat wanneer diersoorten verdrukt worden door menselijke overpopulatie, zij via overdraagbare ziekten deze verdringing trachten teniet te doen. De volgende studie behandelt het overwoekeren van zekere soorten zoogdieren op andere en het hiermee in verband staande opdoemen van overdraagbare ziekten :  https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2019.2736.

 

Als 70 plusser heb ik een dubbel gevoel. Enerzijds wordt aangeraden onze leeftijdcategorie niet meer te bezoeken om ons niet in gevaar te brengen wegens kwetsbaar.( verzwakte immuniteit en voorkomen van andere ziekten) Daarnaast getuigde op de Nederlandse TV een kranige senior aan een journalist, dat een sociaal assistentie hem zopas zonder er veel doekjes om te winden was komen mededelen dat door overbelasting van het zorgsysteem hij, mocht hij ziek worden niet meer aan de beademingsapparatuur kon, wegens 80 plus, zwak immuunsysteem en dus feitelijk afgeschreven. Hij keerde zich teneergeslagen om en trok de deur van zijn flatje dicht. Ik heb vaak aan deze man moeten denken. Of hij nog leeft en zo ja, hoe die elke dag moet  voorbereid zijn om ondergeakkerd te worden.Wat dan te zeggen van iemand met zwaar overgewicht of die elke dag een pak sigaretten rookt, een bak bier drinkt, wie de hele dag ruzie maakt, want stress is ook slecht voor het immuunsysteem?

In de rusthuizen voor duizenden zwak- en kwetsbaar gecatalogeerde medemensen bestond geen aangepast actieplan wegens niet in de gaten. Nochtans hebben net zij hun hele leven bijgedragen om ons actueel zorgstelsel op te bouwen en te financieren.

Dan breekt mijn klomp …

De criteria voor het recht op intensieve zorgen zouden ondertussen aangepast zijn, maar het kwaad is geschied en Magere Heijn, Pietje de Dode waart dag en nacht rond in onze homes .We rekenen er alvast op dat de duivensport, die een groot aantal senioren onder zijn leden telt, als een van de eerste sporten zal mogen hernomen worden. Voor deze leeftijdsgroep kan het een noodzakelijke mentale gezondheid bevorderende bezigheid zijn…

Onze duiven moeten zich -buiten wat overbevolking- deze dagen geen zorgen maken, in tegendeel zij snappen waarschijnlijk niet waarom zij nu plots veel meer aandacht krijgen. Hier moeten we mee rekening houden als het terug naar normaal gaat. Er zijn hierover vele analyses gemaakt over hoe je best zo een stilstand doormaakt. Ik ben positief en denk dat het althans voor onze sport nog gaat meevallen: de Corona curven zijn platter en uitgestrekter dan aanvankelijk vermoed. De verrassende snelheid waarmee het virus zich initieel verspreid valt op, maar blijft het ook een agressieve volhouder? We weten nog steeds niet hoe veel meer mensen dan verwacht reeds drager geworden zijn van antistoffen. Dat moet binnenkort blijken als de testen zullen ter beschikking zijn. Een “omhuld” RNA virus (zoals Corona) heeft ook vaak een zomer dip maar er is zoals ik in vorige blog schreef nog heel, heel veel niet geweten. Dat zou ook een realistisch scenario voor het virus zelf zijn, want als het iedereen zou uitschakelen  verdwijnt het zelf ook samen met zijn gastheer…

Elke maand die verstrijkt zullen de inzichten verrijken, zeker nu China terug open gaat. We hebben nog een optie met de antilichamen uit bloed van besmette en genezen mensen, hetgeen in meerdere landen ( Nederland, Italië, USA etc) getest wordt. Eens we massaal kunnen testen vooral op de aanwezigheid van antilichamen en niet meer blind moeten tussenkomen, kan de samenleving normaliseren tot we het vaccin in het voorjaar van 2021 zullen hebben.

Trouwens in Duitsland waar ze systematisch screenen wat leidde tot zeer goede cijfers , zijn ze zeker dat er zal gevoetbald worden vanaf 10 mei….

We mogen dus niet de armen laten hangen.

Uit betrouwbare bron vernam ik dat de duivensport in België mag mikken op half juni. Dan zou Frankrijk ook zijn grenzen open stellen?

Ik kan me voorstellen dat met de tijd, zeker als de cijfers blijven dalen de druk van de samenleving om -vooral economisch- te normaliseren immens zal zijn en dat de politieke en bestuurlijke overheden de lessen van landen waar het minder streng was met betere resultaten zullen kunnen trekken. Laat ons eerlijk zijn.

De duivensport die zonder publiek en zonder fysiek contact met de tegenstrevers perfect kan uitgevoerd worden mits een klein beetje discipline, kan niet gelijk gesteld worden met een wielerwedstrijd of een voetbalmatch.De inkorving kan perfect uitgevoerd ( volledig zelf in de mand zetten onder cameratoezicht) worden met respect voor de 1,5 meter regel. Het zou bijzonder jammer zijn om alle sporten over dezelfde kam te scheren. Ik hoop dat onze Federatie al contacten onderhoudt met de overheid. 

Nog even het nieuwe systeem van Comed. Het wordt veel simpeler met een beperkt aantal essentiële producten. De andere producten kan je naar eigen situatie en inzicht toevoegen. Daarvoor kan je in de beschrijvende brochure terecht.

Als we volgens minister van Volksgezondheid Maggy “ in ons kot moeten blijven” dan kunnen we desondanks ons nog steeds zorgeloos van (Comed) producten voorzien via de webshop aan de gunstige voorwaarden zoals reeds aangekondigd.