Posted on

Darm guerrilla : Salmonella

Corona: we zijn nog niet aan de nieuwe patatten

 

 

Nu wij met de vaccins het Coronavirus willen klem rijden, maakt het nog gekke sprongen dmv onvoorspelbare varianten met vb verhoogde besmettelijkheid, verminderd effect … Wij zullen de bestaande maatregelen nog een hele tijd stipt moeten aanhouden, ondanks dat we het beu zijn, op straffe van verstrenging. Het kan motiveren te weten dat de antistoffen die men (tijdelijk) draagt na een besmetting door de eerste variant, niet meer helpen tegen de nieuwe Zuid Afrikaanse of Engelse variant. Van deze Engelse zijn er ondertussen ook weer nieuwe varianten in omloop en het is niet uitgesloten dat zekere varianten hoewel besmettelijker, mogelijks minder ernstige symptomen vertonen (verhoudingsgewijs minder doden?).

 

 

Als nog overweegt men in de USA

– 3 meter ipv 1,5 afstand

-een FFP2 masker, met zo nodig daarover een chirurgisch of zelfgemaakt exemplaar.

-absolute aandacht voor de ventilatie

-Veel vaker ontsmetten vooral de veel gebruikte oppervlakken ( trapleuningen, klinken etc…)

-De contactduur tot een minimum beperken… De overdracht in afgesloten ruimte ondanks mondmasker, gebeurt vooral na 15 minuten.

Laat ons nog even verstandig volhouden en ons allemaal vaccineren. Ik kan sommige anti-vaccin-duivenliefhebbers begrijpen na de ent-reacties op het pokkenvaccin enkele jaren geleden in de USA. De duifjes lagen er op hoopjes op de grond,  alsof ze tegen de muur geslagen waren, te  kronkelen.

Evenwel deze keer hebben ze 100% ongelijk zie info brochure covid-vaccinatie

 

 

 

https://drive.google.com/file/d/1SC16aKEKwyW12WS0KNfMvECBefJDHVNV/view?usp=sharing

 

Comed – nieuwe schema’s – salmonella

 Wij hebben de nieuw schema’s nog overzichtelijker gemaakt met de focus op de toenemende graad van efficiënte in functie van het aantal ingezette producten. Die kunnen trouwens allemaal door elkaar gebruikt worden. Zo kunnen Roni en Lisocur + en Clean Oral in het drinkwater (Clean Oral niet combineren met appelazijn)

zie verder

Al de Comed producten kunnen samen op het voer. Het is van belang de producten dagelijks te geven ( vb niet om  de andere dag). We bevelen aan om Stopmite met Miobol te laten kleven aan het voer dmv Comedol omwille zijn energetische werking en zijn rol in het voorkomen van ziekte.

Stopmite vormt aldus een zeer belangrijke basis voor een goede kweek     Tijdens de kweek is Salmonella de grote bedreiging.

Tot een kwart van de postduiven in de ganse wereld is besmet met Salmonella, in België meer dan 28%. De besmette duiven worden, eens hersteld, drager en zullen met tussenperioden kiemen gaan afscheiden Eigenaars van gezonde hokken ( zonder vruchtbaarheidsproblemen) moeten daarom voorzichtig zijn bij nieuwe aankoop ( quarantaine noodzakelijk). Wilde duiven zijn ook een besmettingsbron voor onze wedstrijdduiven. De besmetting met Salmonella gebeurt via de mest. De kiem komt in de bloedbaan ( septicemie) en vervolgens in organen waarbij lever , milt, en nier zwellen en longen en darmen gezwellen en gewrichten knobbels vertonen. Salmonella vermenigvuldigt zich graag in de teelballen (testes) en de eierstokken (ovaria) waar de eieren kunnen besmet geraken. Deze besmetting gebeurt vaak tijdens het afdalen van het ei door de eileiders en ook in de nesten tijdens het broeden door ouders-dragers. De Salmonella kiem kan via de eierschaal binnendringen, bij kleine toevallige beschadigingen of ook tgv het te intens reinigen van de eieren. Salmonella vermenigvuldigt zich dan in het ei(geel), waardoor het embryo besmet geraakt en vaak afsterft.

 

Ratten en muizen zijn efficiënte verspreiders, waarbij het transport gebeurt via de dons, alsook het stof op de mest.        

Ook vliegen, luizen, teken en kakkerlakken werken mee aan de verspreiding. Salmonella profiteert van de voortplantingscyclus (gemiddeld een maand) van de vlieg (die de mest eet) om de besmetting te verspreiden tot wel 5 km in de omgeving. Vergeten we niet dat Salmonella ( alsook E. coli) een enkele keer de mens kan besmetten….

 

 

 

Figuur 1 Salmonella Typhimurium

 

Figuur 2 Salmonella (links) en E.coli (rechts) die zich in een biofilm vastkitten in labo omgeving (*) Zie verder Clean Oral en Clean Foam.

Een goede darmflora die voldoende zuur is (Roni) kan op zichzelf de ontwikkeling van en de kolonisatie door Salmonella in de darm tegengaan. Vaccinatie is twijfelachtig . Hyperimmunisatie dmv auto(loge) vaccins zou wel helpen. Dat zijn brouwsels gemaakt van eigen antigenen (een soepje van vb besmette eigen mest) met toevoeging van o.a. formol en andere aanvullingen.

Een heel werk om dit te organiseren: Deze “ad hoc” bereiding moet men herhaaldelijk inspuiten in stijgende concentratie en men moet gelijktijdig werkzame antibiotica toedienen… Men zal dus best doortastend optreden en de sukkelaars zonder pardon elimineren volgens de wet van Darwin : “het overleven van de sterkste”. (Met salmonella besmette duiven moeten in feite ook uit de wedstrijdkorf geweerd worden….). In deze uitgelezen complexe microbiologische , voor het blote oog onzichtbare leefwereld heeft Salmonella zich over miljoenen jaren weten te nestelen als de maffia onder kiemen. Hij weet efficiënt te profiteren van alle mogelijke biologische mechanismen om onze hokken koppig te koloniseren. Comed vormt door het permanent verstrekken van Stopmite een groot bondgenootschap tegen deze Salmonella guerrilla. Stopmite komt op natuurlijke en doeltreffende wijze tussen in de meeste besmettingskanalen door o.a. de bovengenoemde parasieten aan te pakken, de nesten en het hele hok proper te houden en het immuunsysteem te ondersteunen Roni zorgt voor een zure darm waar Salmonella zich niet goed kan handhaven. (*) Clean Oral lost de biofilm-clusters op waarin de Salmonellakiemen zich in de darm handhaven. Clean Foam, kan helpen tegen o.m. het vastkitten van Salmonella dmv een biofilm aan allerlei oppervlakken (zie figuur 2) , Clean Oral zorgt voor een verdringing van fecale Salmonella ( van uit de mest) in de drinkpotten etc. door kolonisatie van goedaardige kiemen.

Het is een permanente strijd om de overmacht van een goed microbieel ecosysteem te handhaven en net daarom raadt Comed aan deze uitgelezen en efficiënte middelen ook dagelijks en permanent in te zetten om zeker tijdens de kweek en het vliegseizoen hiaten in de verdediging te voorkomen.