
Calcium en fosfor maken bij de duif drie vierde van de mineralen uit en zijn samen met het (keuken)zout de belangrijkste macro elementen. Calcium beïnvloedt de spieractiviteit en fosfor de energieopwekking.
De eierschaal bevat 97% calciumcarbonaat. Het skelet bevat 90 % calcium en fosfor.
Granen zijn rijk aan fosfor maar bevatten nauwelijks calcium. Daarom zijn de duiven danig op zoek naar de nodige calcium en pikken in de muren en cement. De liefhebbers bieden aldus permanent met het voeder grit aan. Door toediening van Fertibol , een uitstekende calciumbron, vermindert deze drang behoorlijk. Grit, gemalen oesterschalen, is een bekende bron van calciumcarbonaat, weliswaar met het nadeel het zuurgehalte van de darm te neutraliseren, waardoor de bescherming tegen infecties afneemt. Oesters kunnen soms verontreinigd zijn door bacteriën (Salmonella E. Coli enz.) of giftig fytoplankton, die darm- en neurotoxische problemen kunnen veroorzaken. Erger is dat oesters door het verontreinigd zeewater, kwik, lood en cadmium bevatten. Deze zware metalen verstoren niet alleen de ontwikkeling van de zeer gevoelige jongen, maar ook volwassen duiven staan bloot aan onherstelbare schade. (om deze redenen raden gynaecologen zwangere vrouwen aan, hoogstens één maal per week vis te eten).
Comed raadt Fertibol aan als zure calciumbron, zodat al deze risico’s vermeden worden. Wie beslist geen grit meer te gebruiken mag dagelijks Fertibol geven. Om een vlotte vertering te bekomen kan maagkiezel worden toegevoegd.
- De gebufferde calcium / fosfor verhouding zorgt voor maximale opname in de eierschaal en het gebeente.
- De zure pH waarde in de darm garandeert een optimale bescherming en speelt een rol bij de ziekteafweer.
Fertibol , Roni (zorgen voor maximale endogene zuurproductie in de darm, waardoor alle mineralen beter opgenomen worden), samen met Winmix (totale aanvulling) en Curol (Gezondheidsolie) versterken elkaar onderling.