Posted on

RECUPERATIE: water is de belangrijkste aanvulling!

Onze duif verbruikt tijdens een wedvlucht, vaak in de zomerhitte, een aanzienlijke hoeveelheid van haar waterreserves. Zij kan tijdens de vlucht haar waterhuishouding en haar nierfunctie zeer efficient beheren in extreme omstandigheden. Maximaal 8% van het gezuiverde bloed wordt urine. De recuperatie is daarom eerst en vooral toegespitst op het zo snel mogelijk heraanvullen van die waterreserves bij thuiskomst om zo het verlies aan vocht snel en adequaat aan te vullen.

Hydracom Iso bevat electrolyten die via osmose voor een gelijkmatige verdeling en opslag van het water in het lichaam van de duif zorgen ( isotonie ). Tijdens inspanning zorgen electrolyten ervoor dat water én de in water opgeloste voedingsstoffen naar de actieve spieren getransporteerd worden, en dat de spieren de afvalstoffen opgelost in water afgeven.

Dit proces noemt men osmose.

Een tekort aan bepaalde electrolyten kan leiden tot spierkrampen. Door osmose worden dus water, voedingsstoffen en afvalstoffen uitgewisseld. Wanneer tijdens inspanning onvoldoende elektrolyten en vocht worden aangevuld, kan dit spierkrampen en uitputting veroorzaken. Ook zal het prestatievermogen zelfs bij een klein verlies aan vocht afnemen. Wanneer een jonge duif door bijvoorbeeld platte mest of extreme hitte in 24 uur tijd meer dan 10% van haar lichaamsgewicht aan water verliest, is ze in levensgevaar.

 

 

 

 

Hydracom Iso kan ook bij verteringsproblemen, die uitdroging kunnen veroorzaken, worden gegeven.