Posted on

     Wedstrijden tijdens de hete zomermaanden

Corona nieuws:

heet van de naald.

Covid 19 werkt qua besmettelijkheid exact hetzelfde als een verkoudheid / griep.

Maak u dus geen illusies het virus vindt jou wel, …. vooral via de nog steeds verborgen superverspreiders, die soms enorme hoeveelheden zwevende microscopische virus druppeltjes  (aerosols, beladen met virus partikels) verspreiden en zelf vaak niet eens ziek zijn. De afstand houden is het voornaamste maar ook het moeilijkste, te weten hoe groot die afstand eigenlijk moet zijn. We vergeten steevast dat de verspreiding via de aerosols, veel gevaarlijker is dan de naar de grond zakkende grotere (niest)druppeltjes , opgevangen door het mondmasker en de 1,5 meter regel. Vergelijk het best met de rook van een sigaar die binnenhuis lang blijft hangen. Een goed geventileerde ruimte is dus cruciaal, evenwel niet steeds mogelijk. Wij plaatsten daarom in onze apotheek twee Genano toestellen met voldoende capaciteit die aerosols (met virussen, bacteriën, schimmels) efficiënt uit de lucht kunnen filteren.

 

 

Als blijk van respect voor elkaar aanvaardden oosterlingen het mondmasker al veel langer. Ze raakten er eigenlijk aan gewoon door de luchtvervuiling van hun grote steden ( tgv industrie op kolen, verkeer, huishoudelijk houtvuur etc….) ter bescherming van hun luchtwegen ( vooral bij mistig weer).

Beijing, China.  Vervuilde lucht, waarin ook de duiven zonder “bekmasker” moeten vliegen.

 

Wij in het westen zijn kritisch en vele experten zijn niet eens overtuigd van het nut van het dragen van het masker buiten in een open ruimte, laat staan tijdens een wandeling in het park. Of chirurgische maskers echt beschermen blijft een genuanceerde stelling zoals onderstaande studie aangeeft. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7322812/

Het blijkt dat een FFP2 type (vb N95) het meest zinvolle is (en voor mij ook het meest comfortabele) en beter dan het blauw – wit geplooid chirurgisch masker, dat na een aantal uren aan de elastiekjes hangt te bengelen als een onhygiënisch voddeke.

Conclusion: Evidence on mask effectiveness for respiratory infection prevention is stronger in health care than community settings.
N95 respirators might reduce SARS-CoV-1 risk versus surgical masks in health care settings, but applicability to SARS-CoV-2 is uncertain.

 

Velen dragen het bovendien incorrect, met mogelijk grote gevolgen.

Ik vergelijk het hele Covid 19 gebeuren met het weer. Als er een orkaan aangekondigd is, kruip je in je kelder en komt er alsnog niet meer uit. Bij een storm beveilig je de woning en sta je waakzaam voor een veilig raam . Als er zware stortregen werd voorspeld ben je zeer attent en volg je van op je werk aandachtig de weerberichten om als nodig snel naar huis te keren… Als je een reis overweegt wil je zekerheid van goed weer tijdens je verblijf.

Bij twijfel blijf je beter thuis.

 

Ik neem ook elke avond een halve lepel van een huisbereiding op basis van geranium tegen Respiratoire Aandoeningen van Virale Origine. (RAVO afgekort)

 

Wetenschappelijke studies tonen aan dat dit plantenextract werkt tegen griep, influenza, parainfluenza , rotavirus maar ook coronavirussen. Ik slaap er ook heel goed van…

Geranium extract heeft bovendien ook een antikanker (o.a. prostaat, borst, hersentumor) effect : https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/13880209.2015.1129545 
het zou in tegenstelling tot sommige andere extracten ook niet toxisch zijn  
https://www.researchgate.net/publication/225375403_Initially_purported_hepatotoxicity_by_Pelargonium_sidoides_The_dilemma_of_pharmacovigilance_and_proposals_for_improvement

 

De grote uitdaging van de herfst gaat worden: heb ik een gewone griep of Corona? Gelukkig hebben we dankzij enkele wakkere artsen mits eenvoudige behandelingen ( dexamethasone , bloedverdunners tegen trombose) veel minder overlijdens dan drie maanden geleden….

En, we hopen van niet, er is een kans dat Corona de rest van ons leven bij ons blijft…

 

 

 

 

                           Wedstrijden tijdens de hete zomermaanden

 

Naast de koppen en de keel is de mest een zeer voorname klinische indicator om de gezondheid van de duif te beoordelen.

 

We hebben steeds aangeraden extra Cometose toe te dienen tijdens dagen van grote hitte.

Deze bereiding zorgt voor het vasthouden van een extra voorraad water in de darm door gelvorming.

Duiven hebben geen blaas als urinereservoir, wel een cloaca, waarin mest en urine worden gemengd.

Het systeem is erg verfijnd en helpt de watervoorraad optimaal beheren.

Soms wordt ook een teveel water afgevoerd.

Zo kan de inhoud van de cloaca door darmbewegingen opwaarts naar de dikke darm gestuwd worden waar het water terug kan opgenomen worden in de bloedbaan of ook met een korte beweging de mest naar beneden(buiten) kan worden geduwd. Sommige wijzigingen in de voeding en drankopname, alsook (hitte)stresstoestanden veroorzaken een verschuiving in dit evenwicht, waarbij waterige mest ten onrechte aan een besmetting wordt toegeschreven. Veel liefhebbers slaan alarm en kiezen voor een antibioticakuurtje in het water en warempel, het gaat al beter….

Het komt voor dat net door verminderde water opname tgv van de smaak van het opgeloste chemisch middel, zich een correctie voordoet en de mest terug droger wordt.

 

Bij hitte hebben de duiven extra energie nodig om hun lichaamstemperatuur laag te houden (aircowerking)

Onze duiven zijn verbluffend sterk en leven verhoudingsgewijze veel langer dan zoogdieren van hetzelfde gewicht, omdat hun stofwisseling in staat is enorme hoeveelheden energie op te wekken uit olie met behulp van veel zuurstof en dit om het vliegen mogelijk te maken.

 

In volle zomer wanneer het heet is en de zwaarste wedstrijden op het programma staan, zijn voor dit systeem water en zuurstof cruciaal , vandaar het belang van Cometose en Hemoglobal .

 

 

Hemoglobal is een onderschat product : het bevat o.a. veel ijzer dat de zuurstof fixatie bevordert en dus cruciaal is voor de ademhaling.

Het is ideaal om beide producten twee a drie dagen voor zware vluchten bij te geven: van elk een soeplepel per kg voer samen met een Comed olie (Comedol, Curol..).

 

 

 

 

Augustus actie 

1 Cometose 250 g + 1 Hemoglobal 250 g + 1FFP2 masker + gratis transport = 35 euro

 

Apr. Jean-Louis Jorissen