Jonge duiven, essentieel voor de toekomst.

Jean-Louis Jorissen, industrie-apotheker, aan het woord:

Eigenlijk raad ik iedereen aan voor de rest van zijn leven -zo hij dit tot nu toe nog niet doet- elke morgen twee soeplepels lijnzaad te nemen. Liefst vers gemalen. Dat kan best met wat vloeistof.

Ziehier mijn dagelijkse wonder-ontbijt-drank:

  • 2 soeplepels lijnzaad
  • 1 soeplepel zuiver soja-eiwit (vb. Enercom een ideale verhouding aan essentiële aminozuren; dat zijn die dewelke het lichaam niet zelf kan aanmaken.)
  • 1 banaan
  • 400 ml Sojamelk “light” uit de koelkast.
  • Optioneel: enkele druppels limoen en enkele blaadjes muntblad vers uit de tuin.

Een minuut mixen en klaar. Het is bovendien extreem lekker. Dat lijnzaad is natuur’s grootste leverancier van essentiële vetzuren (omega-3). Het mixen is belangrijk, het breekt de zaadjes, zodat ze hun essentiële omega-3 vetzuren vrijgeven. Anders verslijmt slechts de buitenkant en heb je alleen het laxatief effect. De term “essentieel” alleen al, maakt alle uitleg overbodig.

Het nut van omega-3 even opfrissen: bij de mens beschermen ze o.a. hart - en bloedvaten en voorkomen ze kankers. Bij de duif interesseren ons de omega 3 vetzuren omwille van hun grote rol in de spierwerking, het voorkomen en genezen van ontstekingsprocessen tgv de sportinspanningen en de vrijstelling van energie.

Ik neem daarbij een capsule een totaalaanvulling , “Vitales (*)”, dewelke ik zelf reeds meer dan 40 jaar bereid. Het is de menselijke equivalent van Winmix voor de duif. Het is van belang dat de liefhebber zich goed in zijn vel voelt.

Zo is de gezinssituatie van essentieel belang, ziekte van de liefhebber zelf of van een van zijn familieleden, een echtscheiding, een sterfgeval, een faling... dit alles kan een belangrijke invloed hebben op de prestaties van een hok.

Je hebt reeds meermaals het woord essentieel gelezen. Voor de jonge duiven zijn een aantal dingen essentieel. Denk niet dat je met hen een simpel akkoord kunt maken, dat als wanneer zij van u enerzijds een mooi hok, dat ook nog juist georiënteerd is, over een goede verluchting beschikt, een slimme lichtinval heeft en een ideale dakbedekking, daarbij kostelijk kwaliteitsvoer, de beste supplementen en natuurlijk al je vrije tijd enz... krijgen, zij anderzijds voor u -als billijke tegenprestatie- een heel schap vol met bekers zullen gaan bijeenvliegen.

Er zijn een aantal essentiële dingen die je absoluut niet mag missen, zoals regelmaat, vooral in je eigen organisatie. Verschijnen met voer, als de kerktoren het uur slaat is iets wat ze onthouden. Elke vogel die geboren wordt neemt het beeld op van wie er op dit belangrijke ogenblik in zijn leven in zijn onmiddellijke omgeving te zien was. Dit wezen of het nu een mens, een paard of een duif is , zal hij voor de rest van zijn leven geneigd zijn te volgen. Bij eendjes werd de proef door Nobelprijswinnaar Ornitholoog Konrad Lorenz gedaan.

Als zij uitkippen in aanwezigheid van zeg maar, een grijze man van 70 jaar, dan zullen zij die altijd achterna lopen, ook al lopen ze instinctief achter elkaar aan met de moedereend voorop… Als de geboortegetuige, dus die grijze man van 70 voorbijkomt, loopt dat ene eendje achter hem aan en niet meer in de rij.
Dat natuurverschijnsel noemen ze de “imprint.”
                                                                   
Om maar te zeggen, hoe voornaam het is, slim met de jonge duiven om te gaan.
Dit voorrecht om als eerste aanwezig te zijn bij het uitkippen van een pasgeboren jong is niet te onderschatten. Ad Scharlaekens heeft er ooit mooie stukken over geschreven. Hij kent iets van jonge duiven en heeft het bewezen in de uitslagen.
(Sommige columnisten die elke maand een bijdrage moeten leveren, schrijven over dingen waarvan zij soms, begrijpelijkerwijze niet op de hoogte zijn -zoals vb. de supplementen- dat ze er weinig geloof aan hechten, zeg maar waardeloos zijn...

Het is haast ondraaglijk om lezen, hoeveel onrecht deze boeiende maar extreem complexe wetenschap, genaamd “de orthomoleculaire voeding" wordt aangedaan. Dat bepaalde aromaten die de ontwikkeling van bacteriën onmogelijk maken door hun omgeving bio-elektronisch te wijzigen, door onwetendheid wordt weggewuifd... Pas recentelijk ontdekte de moderne geneeskunde de verbanden tussen de darmflora en de psyche, zeg maar de geestelijke gezondheid van de mens. De studie van de essentiële oliën had het echter 50 jaar geleden al over de eenheid en de routinematige stimulatie binnen de “psycho-neuro-endocrino-immunitaire eenheid”, door deze aromatische molecules. Maw de psyche , de zenuwen, de klieren en het immuunsysteem werken als een geheel. Maar daarover gaat het nu niet, daar komen we later nog op terug.

Sommige eigenaars van huisdieren slagen er wonderwel in hen als ware familieleden, maar vooral gedisciplineerde vrienden op te voeden zodat het een streling is voor het oog. Bekwame liefhebbers weten precies hoe ze een duifje zonder stress kunnen vangen en het na subtiele observatie, elegant langs de kuit glijdend, weer loslaten.  De duifjes tam maken wil niet zeggen, ze keer op keer op het verkeerde been zetten en ze verschalken in stofwolken en na klapperende gevechten tussen de rondvliegende pluimen.

Sommige liefhebbers houden van chaos en competitie onder de jongen, maar vergeet niet dat de duif een kuddedier is, waar aandacht en respect voor de kolonie, de groep, de zwerm, zijn ultieme omgeving altijd beloond wordt.
Je moet zoals ik ooit zei, in de kop van dat beestje kruipen en trachten zijn wereld te doorgronden en vooral zijn vertrouwen te winnen. Tegelijk is ook nog het ontstaan van het eigen karakter, het ego, de pikorde, rechtstreeks gevolg van de opkomende sexualiteit etc.

Dit alles loopt parallel met de klok van de natuur en het klimaat, waarbij de oplopende temperatuur en de toename van licht in de zomer, zorgt voor het rijpen van de gewassen die de vruchten en de zaden dragen en de duiven de mogelijkheid bieden om voor het nageslacht te zorgen (in volle zomer als Barcelona gevlogen wordt, liggen de velden vol graan, om een voor zijn familie werkende in nood verkerende duif, de essentiële calorieën alsnog mee naar huis te brengen, zij het in de krop voor de kroost of zij het verteerd tot sterke spieren die de essentiële taak van het zich voortplanten mogelijk maakt.) Precies op al deze complexe verbanden werken wij met ons COMED team.

De nieuwe Lysocur Forte is de vrucht van het beschreven voortschrijdend inzicht.
Jonge duiven zijn achterdochtige kuddedieren. Als ze een nieuw product in het water toegediend krijgen, zal er naar elkaar gekeken worden, wie eerst drinkt.
Als die eerst drinkende duif het water goedkeurt, drinken ze het vervolgens allemaal zonder problemen. Als de eerste die gaat drinken het water laat staan, dan laten ze het allemaal staan. (Men kan bij het verstrekken van een nieuwe toevoeging altijd eerst een halve dosis geven tot ze de smaak, hoe lekker soms ook, gewoon geworden zijn.)

Het gaat ons momenteel natuurlijk om meer dan Lysocur Forte dat alle essentiële wateroplosbare voedingselementen bevat tegen het voorkomen van ziekte tgv de klassieke blootstellingen zoals vb. de najaarscompetitie.

Combineer het idealiter met Miobol voor een maximale spieropbouw en je kan de jonge duiven een volledige en vooral goedkope ondersteuning bieden voor de aankomende jonge duiven competitie. De perfectie zou zijn dat je hierbij ook de Stopmite, tegen het conditie vretende ongedierte meeneemt. We moeten hier evenwel eerlijk zijn, veel liefhebbers zitten in juli door hun budget en voor hen is het van belang om in een betaalbare ondersteuning voor de jonge duivencompetitie en daarmee ook de toekomst te kunnen voorzien.

Het is in dit opzicht dat COMED-dat altijd gestaan heeft voor topkwaliteit aan de juiste prijs- zich nu ook sterk maakt om dit te kunnen aan de laagst mogelijke prijs. We laten de liefhebber de kans om met zijn jonge duiven te gaan racen en de juiste en eerlijkste selectie te maken. Dat kan alleen door de jongen in hun strijd een topondersteuning aan te bieden, zonder weerom zwaar in de beurs te moeten tasten.

Je kan makkelijk 2 maanden met 50 jonge duiven spelen met 1 liter Lysocur Forte aan 10 ml i.p.v. van 15ml per 2 liter, wat nog altijd een meer dan voldoende effect geeft. Zij zijn de toekomst en verdienen een topondersteuning, terwijl wij zorgen dat dit betaalbaar blijft. COMED legt momenteel de laatste hand aan een nieuwe productiehal, met op maat gemaakte performante industriële machines waarbij op een efficiënte manier zal geproduceerd, hetgeen de liefhebber ten goede zal komen...


Older Post Newer Post