CONDITIE, wat is dat eigenlijk?
Rechtsbescherming van de burger tegen de overheid
Een goede vriend, jurist Stijn Verbist, was naast columnist in het dagblad „ de Tijd „ professor aan de UHasselt in het vak “Rechtsbescherming van de burger tegen de overheid”. Het klinkt een beetje raar maar het is tegelijk zorgelijk voor de democratie. Te veel leidinggevende mensen steken permanent het vingertje omhoog en moraliseren de burgers, stellen inciviek gedrag aan de kaak in de naam van vaderlandsliefde, terwijl zij zelf op een mesthoop staan.
Inderdaad de recent uitgelekte zelfbevredigende uitkeringen van onze hoogste regering- en vakbond leiders hebben een bittere nasmaak bij iedereen aan wie zware inspanningen worden gevraagd. Zij zouden zich beter bekommeren om de echte problemen waar de mensen mee te maken hebben zoals vb. de taak van de banken, die nog steeds sociaal waardeloos zijn en woekeren op de samenleving.
Een interessant artikel ter zake👇
Aan de top vind je nu eenmaal de adelaar …..en het ongedierte …..
Conditie en corticosteron
In een interessante test (*) werd de invloed van verschillende stressparameters bij postduiven beschreven, zoals de aanwezigheid van ziekten en omgevingsomstandigheden tijdens de vluchten. In totaal werden 96 vliegduiven uit 4 duivenkolonies onderzocht en er werd een gezondheids-monitoring uitgevoerd. Er werden geen wormeieren en coccidiën gevonden. Paramyxovirussen en aviaire influenzavirussen werden niet bevestigd, maar Chlamydia psittaci ( ornithose) werd bevestigd in één groep. Trichomonas sp. werd bevestigd in subklinische vorm. Circovirusinfecties werden in alle groepen bevestigd.
Trichomonas leeft nu eenmaal in de omgeving van onze duiven, net zoals circo- en herpesvrus die endemisch geworden zijn. Dwz die kiemen blijven aanwezig en onze duiven moeten er leren mee (samen)leven, door te zorgen dat ze inactief blijven slapen en niet opflakkeren (goede weerstand , o.m. door stresscontrole enz ).
Corticosterongehalte en prestaties
Bloedmonsters werden verzameld en HI-antilichaamtiters (respons tegen paramyxovirussen) voor en 25 dagen na vaccinatie werden bepaald. Om de omstandigheden tijdens het spelen en het welzijn van de duiven te verbeteren, werden kritische punten bestudeerd met betrekking tot stressfactoren tijdens het actieve trainingsseizoen.
De corticosteronspiegels werden gemeten in het bloedserum van vier verschillende categorieën duiven. Het corticosterongehalte was bijna twee keer zo hoog bij duiven uit de categorie die het hele vliegseizoen actief waren, inclusief de midfond- en fond vluchten, in vergelijking met de andere drie categorieën die niet actief speelden. Afstanden tot 180 km bleken idd nauwelijks een invloed te hebben. Binnen vijf uur na een race was de gemiddelde serum corticosteronspiegel 59,4 nmol/L in de meest lichamelijk actieve categorie (fond ). De gemiddelde serumcorticosteronspiegel in deze categorie bleef een maand na de laatste race op 37,5 nmol/L.
Dit hogere corticosterol peil in het bloed stimuleert de aanmaak van cholesterol en lipiden, zoals de triglyceriden en fosfolipiden die allen krachtige energiebronnen zijn. Corticosterol zou ook voor een euforische factor (goede luim) kunnen zorgen (bij de mens): voorbereidend voor de toekomst, het schikken van het vederkleed, maar ook pijnstillend en ontsteking werend.
Deze eigenschappen verklaren het gebruik van corticosteroïden als doping, want het stoppen van de rui alleen, kan de opmerkelijke prestatieverbeteringen niet verklaren.
Corticosterol stimuleert ook de aanmaak van rode bloedcellen (erythropoiesis), die verantwoordelijk zijn voor het zuurstoftransport naar de spieren.
(ze zijn kleiner dan bij de zoogdieren, o.a. om sneller door de bloedvaten vaten te kunnen)
Conclusie
Wij zien hier duidelijk dat de verhoogde inspanningen (tgv stress en adrenaline)tot hogere corticosterol waarden leiden, die op hun beurt het vermogen om te presteren verbeteren door energiedragers aan te maken.
Cortisol zorgt voor compensatie van het energieverlies (in de natuur ten gevolge van het vrijkomen van adrenaline tijdens het vechten of vluchten). Deze energie gebruikt het lichaam om terug in evenwicht te komen. Hoewel cortisol als stresshormoon een slechte naam heeft, is het wel degelijk nuttig. Blijft het adrenalinesysteem namelijk actief, dan verbruikt het lichaam binnen de kortste keren alle energiereserves en bezwijkt het op den duur. De productie van cortisol vindt plaats in bijnierschors die een rol speelt in het afweersysteem, het slaap – waakritme en de vertering van voedsel.
Te veel aan stress is echter nadelig, door o.a. het onderdrukken van het immuunsysteem en mogelijk verminderde vruchtbaarheid.
Jean-Louis, Willem en verzorger Wybren op de beurs in Houten 2023
Prestaties leveren op zich leidt kennelijk tot conditie. Evenwel blijft een goed opgebouwd programma een belangrijke factor in succesvol zijn. De duiven moeten daartoe zowel fysiek als mentaal geselecteerd worden. Helemaal weer zoals Willem de Bruijn altijd voorhield: zorg voor een werkras met tegelijk een degelijk afweer systeem.
👇video YouTube Willem
Hoe je het ook draait of keert, je komt vanzelf bij de Comed methode uit …
Bron
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34573652/
- Health Status and Stress in Different Categories of Racing Pigeons
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8880243/
- Doping in Racing Pigeons (Columba livia domestica): A Review and Actual Situation in Belgium, a Leading Country in This Field