De mysterieuze kropmelk en Miobol
Hoe kunnen de opvallende kweekresultaten met Miobol verklaard worden Waarom Miobol ook tijdens het vliegseizoen een belangrijke aanvulling is…
Ten geleide: de krop is een zakvormige verdikking links en rechts halverwege de slokdarm om het voedsel te stockeren en voor te bereiden op de vertering en het mogelijk maken van het glijden van de voedselprop.
Boven rechts halverwege de slokdarm, de krop
In de krop ontstaan golvende bewegingen, waarvan de intensiteit, het ritme en de kracht onder meer afhankelijk zijn van honger, nervositeit en stress. Ze zijn intenser bij honger en blijven volledig weg als de krop leeg is, waarbij de sluitspier onderaan, in afwachting op nieuwe voeding dicht gaat.
De sluitspier onderaan de krop
Komt er ooit kunstmatige duivenkropmelk? Er lopen alleszins onderzoeken omwille van haar grote voedingswaarde.
In de afgelopen jaren is de marktvraag naar ‘vlees’duiven snel gestegen. Duiven zijn altriciale vogels ( de jongen hebben intensieve hulp van de ouders nodig ), wat de productie-efficiëntie van vleesduiven grotendeels beperkt en dus qua kweek tot een enorm economisch nadeel leidt. Daarom kan de ontwikkeling van kunstmatige alternatieven voor natuurlijke duivenkropmelk voor het voeren van de jongen tijdens de kweekperiode een goede oplossing zijn.
De kropmelk ontstaat echter door een uiterst ingewikkeld fysiologisch proces. Het is gekenmerkt door een permanente wijziging -vooral in de vroege periode - in de zeer complexe samenstelling. Ze bevat niet alleen een hoog eiwit- en vetgehalte, maar ook enzymen, mineralen, immuun eiwitten en onbekende groeifactoren, waardoor het een enorme uitdaging is om kunstmatige vervangers voor krop-melk te ontwikkelen mede door de eerder schaarse studies over de voedingsbehoeften van jonge duiven.
We weten wel dat groeiprestaties van 0–7-dagen oude duiven optimaal worden gevoed door een dieet met een metabole energie van 15,38 MJ/kg en 53,3% ruw eiwit. Het geven van deze kunstmatige kropmelk in deze vroege groeifase , resulteerde echter in onbevredigende groei-prestaties in vergelijking met jongen met de natuurlijke kropmelk voeding.
In het midden- en laat stadium van de groei, komen er meer graankorrels in de kropmelk, wat de moeilijkheidsgraad voor het ontwikkelen van kunstkropmelk tot op zekere hoogte vermindert. Een aanvullend dieet met 13,04 MJ/kg en 17,77% ruw eiwit (waarden die de granen benaderen) kan de gewichtstoename van 7-25-daagse duivenjongen aanzienlijk bevorderen, maar hun groeiprestaties bleven zoals gezegd nog steeds lager dan een natuurlijke voeding door ouders.
Kweekcylcus bij duiven
Tijdens de kweekcyclus ondergaan duiven een reeks gedrags- en fysiologische veranderingen om zich aan te passen aan deze overgangsperiode. Voedzame natuurlijke kropmelk is erg belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de jongen. De ouders braken de melk op waarbij de jongen die met hun bijzondere platte bek achter in hun keel voor de nodige prikkels zorgen.
De vorming van duivenmelk is complex en gestuurd onder de stimulatie van hormonen en andere factoren die het kropweefsel dramatisch van vorm doen veranderen en waarbij voedingsstoffen zich snel ophopen in de (epider-male) krop-wand-cellen. Dit proces begint bij doffers en duivinnen enkele dagen na het broeden en voor het uit-kippen. De oppervlakte cellen van de binnenkant van de kropwand sterven massaal af en vormen samen met vocht uiteindelijk kropmelk.
Er zijn al enkele studies over de samenstelling van kropmelk, maar de resultaten zijn onvoldoende samenhangend, wat verband kan houden met de diversiteit aan voer dat door ouders wordt ingenomen en mogelijk de bemonstering methoden.
Duivenmelk is gekenmerkt door hoge concentraties eiwitten (64%)waarnaast ook vetten(30%) mineralen (5-6%)en lage concentraties suikers (1-3%). In de eerste week van de melksecretie waren al de bestanddelen van duivenmelk stabiel, behalve het eiwit (en zijn bouwstenen nl. de aminozuren) dat fluctueerde, om dag na dag en uur per uur zo nauw mogelijk aan te sluiten met de specifieke behoeften van de jonge duif.
Ook al zijn op dit moment zijn de groeiprestaties van met kunstmatige duivenmelk gevoede duiven’ dus niet zo goed als wanneer deze op natuurlijke wijze worden gevoed, maar het valt niet te ontkennen dat de ontwikkeling van kunstmatige duivenmelk nog steeds een mooie toekomst heeft vanwege de potentiële voordelen.
Met Miobol heeft Comed reeds een eerste belangrijke stap gezet. Feit is dat de toevoeging van Miobol aan de natuurlijke kropmelk merkbaar betere kweekresultaten geeft (meer spiervolume, oliedruppels op de pennen, vroeger spenen…).
In het aanbevolen kweek programma gamma worden in de andere producten zoals Roni, Lisocur+, Curol, Fertibol etc… de nuttige bestanddelen naar gelijkenis van de krop-melk voorzien. Het lijdt geen twijfel dat naast de voedings-stoffen ook micro-organismen aanwezig in kropmelk die essentieel zijn voor de groei en ontwikkeling. De kropflora (Lactobacillus, Enterococcus, Veillonella en Bifidobacte-rium) is nauw betrokken bij het koolhydraatmetabolisme, aminozuurmetabolisme en energiemetabolisme.
In de krop heerst o.a. in een lage (zure) pH die wordt gecreëerd door microbiële fermentatie en alzo fungeert als een barrière voor ziekteverwekkers.
Dit suggereert dat het microbioom in duivenmelk in veel aspecten een belangrijke rol kan spelen, zoals
- helpen van de spijsvertering van jongen,
- handhaven van de darmevenwicht (homeostase) van de gastheer,
- vergemakkelijken van de vroege (postnatale) ontwikkeling
- verbeteren van de immuun functie
- het vrijstellen van de energie.
Duivenmelk is de enige voedingsbron voor jongen in hun vroege groeiperiode. Onderzoek heeft aangetoond dat jongen van 0–3 dagen oud alleen krop melk krijgen en daarna begint deze te worden gemengd met granen en wordt het geleidelijk vervangen door voer. Bovendien, wanneer het relatieve gehalte aan graan in duivenmelk verhoogd was, nam de groeisnelheid van jongen aanzienlijk af, wat suggereert dat duivenmelk een onvervangbare rol speelt bij de snelle vroege groei.
Miobol werd als aanvulling ontwikkeld om aan deze bijzondere behoeften van vetten en eiwitten maximaal te voldoen.
De verschillende producten van het kweek programma in zijn geheel houden trouwens rekening met deze behoeften.
Door zijn bijzondere samenstelling en zijn invloed op het energie metabolisme bleek Miobol ook een ideale aanvulling te zijn voor de voorbereiding en de recuperatie tijdens de vluchten.
Om deze redenen is er ook een sterke band tussen het kweek- en het vliegprogramma:
- Geschikt ter ondersteuning van de spierfunctie en voor meer spiervolume vanaf het uitkippen tot het uitvliegen.
- Ter ondersteuning van de vluchtprestaties en om snel te recupereren na een vlucht. Ook voor de ouders tijdens de kweek en zeker vanaf de derde ronde.
- Stimuleert de vorming van een glanzend vederkleed en reguleert de vorming van talg.
- Aanbevolen in combinatie met Fertibol.
Bronnen:
https://forum.mikroscopia.com/topic/18235-pigeon-le-lait-de-jabot-histologie/
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQmowtoeC_pDZeEnsP3YCmKMkKO-J6ViDTF-A&usqp=CAU