Tentoonstellingen: hoe bereid ik mijn vogels voor?

Vogels worden gedurende een gans jaar verzorgd en voorbereid naar het hoogtepunt, nl. de tentoonstelling, waar de prijzen worden uitgedeeld. Voor de show wordt de vogel mooi opgemaakt.

Het is belangrijk dat de vogels het hele jaar schoon gehuisvest en goed verzorgd zijn. Ook moeten ze goed door de rui gekomen zijn en in een goede conditie verkeren. Voor de kleurkanaries (lipochromo) wit /rood/geel: goed gewassen met een shampoo ( wit: speciale shampoo). Poten en nagels controleren (Transcutine), geen kapotte of gebroken veren en de vogels opkooien. Het tentoonstellingsschema van Comed aanvangen 4 weken vooraf.

De grootste aandacht is nodig tijdens de periode voor - maar ook na de tentoonstelling …

Naast dit competitieve buitenhuis-gebeuren loopt de biologische opdracht ovv de kweek (gedreven door het oerinstinct van de veiligstelling van het nageslacht) , in de rust en de regelmaat van de vertrouwde omgeving.

Tijdens de tentoonstelling wordt de vogel ondergedompeld in de drukte van een ongewone omgeving.

De verzorging , de voeding, de supplementen ( al of niet via voeding of drinkwater) waar aan hij gewoon is, wordt door de tentoonstelling onderbroken, waarbij tegelijkertijd zijn territorium drang op de proef gesteld wordt, door de aanwezigheid van vaak duizenden vogels, die fluitend laten weten dat er geen sprake is van hieraan te tornen.

De reserves van de vogel gaan dan ook achteruit, en brengen hem in een nieuw evenwicht waar we iets kunnen aan doen:

 1. Extra vetten voorzien .
Het is de voorkeurreserve van een vogel, die we moeten op peil brengen en houden.

 

Deze vet druppeltjes worden door de in de spieren opgeslagen zuurstof omgezet in spierkracht voor het vliegen.

Er is een mogelijkheid om via de voeding hierin tussen te komen.Vetten ( lipiden) zijn energierijk en hebben een traag metabolisme. Het duurt dagen, weken eer deze reserves aangemaakt en gestapeld zijn (UV) en dan duurt het weer een gelijkaardige tijd vooraleer deze in gevangenschap opgebruikt zijn

Als we dus in de periode voor de tentoonstelling dagelijks deze lipiden blijven aanvullen creëert dit voor de vogel een uitstekende overbrugging voor die meerdere dagen dat hij aldaar uit zijn routine gaat. Curol, Miobol en Exibi zijn hiertoe de aangewezen supplementen.

2. Het neutraliseren van door oxidatieve stress ontstane vrije radicalen.
Vrije radicalen zijn onstabiele en reactieve fragmenten van ( half) afgebroken voedsel, die blijven rondhangen in het organisme, vooraleer onderdeel te worden van nieuwe bouwstoffen.

Hun aanwezigheid neemt toe door (oxidatieve) stress. Deze radicalen verstoren de cellulaire stofwisseling waardoor er “problemen” ontstaan op alle niveaus , wat zorgt voor onvolmaaktheden in de ontwikkeling en de werking van het organisme.

 

Winmix, Miobol en  Stopmite kunnen hier in een belangrijke rol spelen.

Na de tentoonstelling is er een periode van recuperatie noodzakelijk. Het organisme moet de gelegenheid krijgen om de vrije radicalen en dode cellen op te ruimen, de vet reserves terug op peil te krijgen en zich te bevrijden van eventuele door contacten opgelopen kiemen en parasieten.

Door het geven van deze tentoonstelling supplementen kan de mogelijke lange termijn schade onder controle gehouden worden.

 

 


Older Post Newer Post