De bijnier

Vorige blog gingen we uitvoerig in op een aantal vitale klieren , o.m. de hypofyse, de hypothalamus, de schildklier en de bij-schildklier.

Ze scheiden allen hormonen af, die bepaalde organen moeten prikkelen. Soms zijn deze organen zelf een klier,  waardoor een uiterst complex aanstuursysteem ontstaat.

Hun werkingsgebied is ook zeer ruim : de groei, het vederkleed (o.a. kleur), de rui, het migratie instinct gebaseerd op oriëntatie , de sexuele driften, de territoriumdrang als mannelijke impulsen tegenover het broedinstinct de nestbouw, de kropmelkproductie , als typisch vrouwelijke impulsen.

Om dit boeiende thema af te sluiten moeten we volledigheidshalve nog de bijnier belichten ….

 

Er bestaat een willekeurig zenuwstelsel dat zorgt voor “de manuele bediening” van  de spieren (vliegen,eten, etc…) en  een autonoom zenuwstelsel dat zichzelf bestuurt , dus “een  auto piloot”. (hartritme, bloeddruk etc…)
 Dit laatste autonome zenuwstelsel bestaat uit twee luiken. 

Het eerste -de parasympathicus- slaat op alles wat te maken heeft met rusten en verteren (rest and digest). Het tweede.-de orthosympathicus- slaat op alles wat te maken heeft met vluchten of vechten.  (flight or fight). Een belangrijk onderdeel van dit laatste systeem is de bijnier. Ze is bijzonder klein en ligt boven op de nier. Ze kan overontwikkelen en geforceerd geraken  tgv van vb vitamine A-en B1 tekort, stress,  koude en te zware inspanningen. 

Deze bijnier bestaat uit op haar beurt uit twee gebieden. De buitenste schors en het binnenste merg .
  • De  bijnierschors produceert cortison en aldosteron.
 Cortison:
Cortison

Deze hormonen productie volgt een dag-nachtritme met een hoge productie cortison tijdens de nacht in het donker.

Merkwaardig genoeg heeft bijlichten geen effect op de cortison productie. Cortison zorgt voor het opvullen van  de vetdepots ( belangrijkste energiebron voor het vliegen ) en de aanmaak van rode bloedcellen die verantwoordelijk zijn voor het transport van het zuurstofrijk bloed naar de spieren. Het zorgt voor een gevoel van welzijn tot overmoed (goed humeur)  Jonge duiven die het in zelfs zeer lage dosissen toegediend krijgen lijken onvermoeibaar. 

Aldosteron

Het speelt een voorname rol in de waterhuishouding die niet alleen van vitaal belang is tijdens wedvluchten vooral in de hitte, maar ook bij platte mest. 

  • Het (binnenste) merg produceert adrenaline en noradrenaline.

Adrenaline

Kortstondige stress (veroorzaakt een « adrenaline stoot ») bereidt het lichaam voor op een grote inspanning (vechten of vluchten). 

Het spreekt voor zich dat aanhoudende stress een reële uitputting veroorzaakt met het opgebruiken van reserves en het afzwakken  van een aantal vitale functies ( o.m. immuunsysteem).

 Noradrenaline 

Dit komt in iets hogere concentraties als de adrenaline voor,  zowel in de hersenen als in de zenuwbanen, maar dan in de rol van signaaldoorgever van de zenuwimpulsen naar de spieren. Beide hormonen verhogen het suikergehalte en de bloeddruk. 

Rol van essentiële oliën op het klierstelsel 

 

Vele aromaten hebben een gunstig effect op de goede werking van de klieren in het algemeen en de bijnier in het bijzonder. De selectie van deze bijzondere plantenoliën is een grote expertise van Comed. Ze worden subtiel gedoseerd in onze preparaten.

Zo dragen diverse sparextracten bij om het fragile en complexe systeem van de bijnierschors in evenwicht te houden.


Vertrouw in Comed…
45 jaar wetenschap.

 

 


Older Post Newer Post