De duif is een verbazingwekkende vliegmachine

Hun lichamelijke prestaties zijn onvergelijkbaar met die van mensen.  Er zijn dus 3 brandstof bronnen.

Zoals hierboven aangegeven wordt onze vliegmachine hoofdzakelijk aangedreven door lipiden (= olie, vet). Zij vormen de belangrijkste brandstof, de rijkste aan energie. In het rode borstspierweefsel, dat een groot uithoudingsvermogen heeft, zitten de meeste energierijke lipide-druppels opgeslagen. Glycogeen (opslag van koolhydraten = suiker), dat in de witte vleugelspieren opgeslagen wordt, is als hybride-energiebron een minder goed alternatief omdat het slechts voor korte tijd bruikbaar is gezien de vorming van melkzuur bij zware inspanningen.

De lipiden vormen  met de ingeademde zuurstof  ATP, dat als een soort van batterij de duif zal toelaten om urenlang te vliegen, terwijl het onschadelijke koolstofdioxide uitstoot. In vergelijking met de mens halen duiven via hun longen een onwaarschijnlijk grote hoeveelheid zuurstof (10 keer zoveel als wij) uit de lucht. Graankorrels en peulvruchten bevatten slechts 3 - 10 % vet (olie) en 60 - 70 % koolhydraten (zetmeel). Eiwit bevat stikstof en is normaal gezien geen ideale energiebron.

De afbraak van eiwit is enkel in geval van nood mogelijk en ook ongewenst omdat daarbij ammoniak geproduceerd wordt, wat dan weer de zuren in de darm, en dus de bescherming tegen ziekteverwekkers, neutraliseert.

In ons Comed-vliegprogramma raden wij u daarom altijd de heel belangrijke olie (Comedol, Curol) aan. Door de vloeibare vorm kunt u de olie evenwel slechts beperkt met het graan mengen . Daarom heeft Comed Load Pul (poeder) en Load Caps (capsules) ontwikkeld. Die zeer goed resorbeerbare lipiden, die lijken op de lichaamseigen lipiden, zijn in poedervorm of capsules om gemakkelijk en in grote hoeveelheden te verstrekken.

Load Pul en Load Caps bieden een waardevolle ondersteuning aan duiven die de halve fond en fond vliegen.

! De opslag van lipiden in de spieren wordt gestimuleerd door veel UV-licht (zonlicht).


Older Post Newer Post