Riboflavine (vitamine B2)

Er circuleren nog steeds allerhande filmpjes over de bijwerkingen van Covid vaccins met voorbeelden en theorieën die de mensen ongerust moeten maken. Wat hun motieven ook zijn, sommige van deze professoren of artsen gebruiken hun titel om via TikTok twijfel te zaaien.

De wetenschap kan nooit 100% veiligheid waarborgen, maar de grote effectiviteitsgraad is een feit. Persoonlijk vertrouw ik 100% in een strak internationaal netwerk van universitaire centra, bevolkt door toegewijde wetenschappers. We zijn de beelden al vergeten, van kolommen militaire koelwagens die door de Italiaanse gemeenten reden om op sommige plaatsen meer dan 500 Covid-lijken te verzamelen.

De beste oplichters zorgen er altijd voor dat een klein beetje waarheid in hun stelling verpakt zit, zodat de verwarring optimaal is en de geloofwaardigheid toeneemt. Zo circuleerde er van uit de USA een filmpje (viraal) over een moeder die uitzinnig van woede een klaslokaal binnenstoof om op agressieve wijze haar ongenoegen over de lessen ivm LGTBI te uiten. De reacties waren enorm.

Evenwel...

De vermelding op het einde van dat dit filmpje, dat het slechts een sketch betrof, gemaakt met acteurs, om de gevoeligheid van het thema onder de aandacht te brengen was afgeknipt.

Ik pleit om de oproepen van de overheid tot vaccinatie gebaseerd op internationaal fundamenteel onderzoek door de beste virologen ter wereld, getrouw te volgen.

Riboflavine of vitamine B2 'de vergeten vitamine'

Over Riboflavine of vitamine B2 wordt in de duivensport eigenlijk weinig gesproken. Het wordt daarom in het algemeen ook wel eens “de vergeten vitamine” genoemd. Bij de reisduif zijn vooral de vet oplosbare vitamines A,D, E en K alsook de wateroplosbare B1 (waarover we in een vroegere blog uitvoerig schreven) van belang.

De wat « minder opvallende » vitamine B2 speelt een rol in het cellulair vrijmaken van energie uit vet, eiwit en koolhydraten door deze om te zetten in glucose (glycogeen). Vit B2 is een krachtig antioxidant en heeft dus een beschermende werking in de brede zin.

Het heeft een effect op het calcium metabolisme. Tekort leidt tot dunnere eierschalen en zwakkere beenderen, met een trage groei tot sterfte na enkele weken, maar ook verminderde leg en slecht uitkippen, diarree, gekrulde teennagels, verlamming verschijnselen (een poot naar voren) etc...

Riboflavine (vitamine B2) tekort toonde onder de microscoop een opmerkelijk effect op het omhulsel van de zenuwbanen (myeline). Evenwel van zodra de tekorten zijn opgevuld, herstelt zich alles prompt zonder blijvende nadelen (voor zover het tekort niet te lang duurde). Het tekort bij duiven ontstaat onder een dosis van 1 mg per kilo voer 👇

De meeste granen bevatten echter een veelvoud hiervan per kilo:

Maiskiem            30 mg
Tarwekiemen     25 mg
Millet                   27 mg
Haver                  20 mg
Erwten                20 mg
Soja                     21 mg
Zonnebloem     16 mg
Hennep              2,8 mg
Gerst                  0,62 mg
Rijst                    1 mg

Het is in de praktijk wel opletten wanneer men een arme mengeling met vb veel gerst verstrekt. In dat geval kan een reisduif een tekort aan vitamine B2 oplopen. Van andere pluimveesoorten zijn er studies waar zekere afwijkingen worden vastgesteld tgv voer waarvan de kwaliteit ondermaats is (zie verder).

De afbraak van vitamine B2 in meel gaat beduidend sneller dan in de granen, waarin ze beter beschermd is, tgv snellere oxidatie. Ook wanneer door omstandigheden de opname B2 in de dunne darm verstoord is.

Sommige diëten hoog aan eiwit en vetten kunnen interfereren met de vitamines uit de B groep en tekorten veroorzaken.

Zo heb ik in een vroegere blog ooit aanbevolen, in geval van weinig dons, om de voeding minder rijk te maken, door vb 10% rijst of gerst toe te voegen… Sommige liefhebbers gaan hierin wat verder.

Iemand die een volledig gerstdieet doorvoert moet wel zorgen voor een supplement aan vitamine B2…

Gerst en rijst bevatten een erg lage hoeveelheid vitamine B2 wat tot tekort zou kunnen leiden.

Vitamine B2 of riboflavine zeer gevoelig aan UV.

Het zorgt voor, in water opgelost, een typische gele kleur (“flavum” in het latijn betekent “geel”). Een oplossing in water die rechtstreeks blootgesteld wordt aan zonlicht ontkleurt na korte tijd (enkele uren). De vitamine B2 ontbindt in niet actieve maar weliswaar onschadelijke bestanddelen. Het is daarom altijd beter om een niet licht doorlatende drink pot te gebruiken.

Comed heeft een preparaat in ontwikkeling met een uitgesproken positief effect op de negatieve gevolgen van de korfdruk tijdens het transport. Zo is er o.m. tgv stress en hitte, minder gewichtsverlies en een minder op de proef gesteld immuunsysteem.

Vooral fluctuaties in temperatuur en vochtigheidsgraad zijn een uitdaging. Het product wordt de dag van het inkorven gegeven. Tijdens de proefnemingen werd toevallig ontdekt dat dit product ook de invloed van rechtstreeks UV licht op de ontbinding van vitamine B2 in de drink pot volledig opheft, de oplossing ontkleurt niet en blijft gedurende meerdere dagen helder geel. We gaan het volgend vliegseizoen testen en hopen het daarna op de markt te kunnen brengen.

 

Archimedes ontdekte tijdens het baden dat de opwaartse druk van een in vloeistof ondergedompeld lichaam, gelijk was aan het gewicht van de hoeveelheid verplaatste vloeistof. Hij riep “EUREKA!” ( ik heb het gevonden!) en liep naakt de straat op omdat hij zich van de opwinding vergat aan te kleden
(Wikipedia)

 

Symptomen bij tekort aan Riboflavine

 

Meerdere preparaten van Comed (zie bovenstaande foto) bevatten een passende hoeveelheid vitamine B2. Vitamine B2 is al bij al erg veilig en niet toxisch.

Ook hier geldt « met Comed zit je altijd goed


Older Post Newer Post